TOPlist
Sledujte nás:

Tisková zpráva

Zpět

Výsledky projektu 7S aneb pyramidy a talíře očima odborníků

 

Praha, 6. června 2013

 

Více než 11 000 zaregistrovaných účastníků se zapojilo do unikátního internetového projektu 7S, vytvořeného společností STOB ve spolupráci s Fórem zdravé výživy. Vyhodnocení výsledků ukázalo, kromě pozitivních změn v životním stylu, významné úbytky hmotnosti, centimetrů v obvodech pasu a boků i zlepšení lipidového spektra jednotlivých „Silných“, kteří byli dominantními postavami projektu. Ukazuje se, že tento typ internetového projektu může výrazně ovlivnit životosprávu velké části populace. Nejen z projektu vyplývá, že lidé se stále hůře orientují ve velkém množství doporučení pro úpravu životosprávy, tápou v často protichůdných informacích a také v tom, jak vybrat správného odborníka, se kterým svůj jídelníček a celkový režim řešit.  Fórum zdravé výživy proto graficky aktualizovalo osvědčenou „pyramidu“ a nabízí ji veřejnosti jako jednoduchý a srozumitelný návod k dodržování odborných výživových doporučení. Zároveň nabízí zásady, podle kterých si lze zodpovědět, zda Vámi vybraný „odborník na výživu“ je opravdu odborník. 

 

„Byli jsme mile překvapeni zájmem o projekt, jehož hlavním cílem bylo hravou a populární formou nenásilně měnit životosprávu jednotlivých účastníků“, uvádí PhDr. Iva Málková, spoluautorka projektu 7S a zakladatelka společnosti STop OBezitě. Některé výsledky byly překvapující i pro samotné odborníky, kteří se na projektu podíleli. Na vyplňovaných dotaznících se ukázalo, že nejenže se za tři měsíce trvání soutěže pozitivně změnily stravovací i pohybové návyky účastníků, ale zásady životosprávy před samotným zapojením do projektu byly u účastníků výrazně lepší, než je tomu
u běžné populace. MUDr. Marie Skalská, interní lékařka, členka odborného týmu STOBu a garantka jedné z částí projektu, uvádí: „Díky 7S získali lidé naprosto jasný důkaz o tom, že úprava životosprávy vede nejen ke změně postavy, ale k výrazným zdravotním výhodám, jako je snížení krevního tlaku, cukru a cholesterolu v krvi, a tím i rizika onemocnění srdce a cév, které stále zůstávají nejčastější příčinou úmrtí u nás“. Změny přitom nemusí být nikterak dramatické. „Zásadní význam má zvýšení podílu  zeleniny  a ovoce v jídelníčku, omezení konzumace škodlivých nasycených mastných kyselin, pravidelnost ve stravě a každodenní svižná chůze“, upřesňuje Marie Skalská.

 

Jak bychom se měli stravovat, radí řada odborných výživových doporučení. Jsou vydávána odbornými společnostmi na základě zjištěných stravovacích návyků populace s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu a výskytu onemocnění, která jsou ovlivnitelná životním stylem či na základě počtu předčasných úmrtí na ně. I když reflektují aktuální potřeby obyvatel, často bývají pro laiky náročné na interpretaci a jejich aplikaci do praktického života. „Jako ideální vizualizace výživových doporučení se již řadu let ukazuje potravinová pyramida“, uvádí RNDr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy, které v těchto dnech představuje graficky aktualizovanou potravinovou pyramidu. „Její obsah je v naprostém souladu se současnými výživovými doporučeními a dává tak jednoduchý návod, podle jakých zásad by se náš jídelníček měl řídit“, dodává Pavel Suchánek.

 

Téma potravinových pyramid není novinkou, dlouhodobě nabízí zjednodušení odborně publikovaných doporučení odborníků. V poslední době jsou však pyramidy haněny příznivci „talířového“ znázornění doporučení. „K jednoduššímu pochopení výživových doporučení je možné použit i model talířů, nicméně jejich interpretace není tak jednoznačná, někdy až nepřesná a vyžadující delších komentářů“, hodnotí Iva Málková ze STOBu, která má s vizualizací doporučení v podobě různých pomůcek na hubnutí pro své klienty více než třicetileté praktické zkušenosti. Zároveň doplňuje:: „Když už se snažíme doporučení jakkoli zjednodušit a přiblížit lidem, nemělo by to být na úkor korektnosti sdělovaných informací a sdělení musí být na první pohled jasné a ne matoucí“.

 

Zvolit správný způsob edukace v oblasti zdravé životosprávy je klíčem k úspěchu. Platí to ale i o volbě odborníka, který bude v „ozdravném procesu“ pomocníkem. S ohledem na aktuální benevolentní legislativu je u nás poradenství ve výživě volná činnost a živnostenský list na její provozování může tak získat každý, kdo o něj požádá. Jedním z důležitých kritérií, podle kterých si odborníka vybrat, je dosažené vzdělání. „Optimální je absolvování kvalifikačního studia, což je v současné době vysoká škola či vyšší odborná škola zdravotnická“, uvádí Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze a členka Fóra zdravé výživy, a doplňuje: „Tito absolventi se nazývají nutriční terapeuti a jsou kompetentní radit i v případě zdravotních problémů. Druhou skupinou jsou výživoví poradci/konzultanti/specialisté-těm stačí k tomuto označení absolvování kurzů, v jejich kompetenci je radit pouze lidem zdravým a nenesou žádnou odpovědnost“. Vzdělání však není jediným vodítkem, proto Fórum zdravé výživy připravilo pomocné „dvanáctero“, jak je možné ideálního výživového odborníka definovat.

 

Podrobné informace k jednotlivým tématům najdete na www.fzv.cz  (pyramida, „danáctero“)

či www.stobklub.cz (detailní výsledky 7S).

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 07. 2013 21:54
Za našimi talířky si stojíme, protože jsou jasně definované - jsou to 400 kJ porce, ale nyní bylo tažení proti pyramidám - kterí mi přijdou také dobré a propagace Zdravého talíře - mohou ti poslat na mail - podrobné vysvětlení - proč to co ted nekriticky přejímají novináři je nesmysl - pokud chceš tak mi napiš na malkova@stob.cz
20. 06. 2013 20:01
Konečně pořádnej článek. Akorát Ivo, Já jsem začínal na Tvých talířkách, moc se mi osvědčily jako názorný konkrétní bezvadný návod, bezvýhradný, vhodný např. i pro takové lidi jako já, kteří neumí vařit. Proste perfektní. Ty teď teda jako od toho ustupuješ, nebo co ? Doufám, že ne. Jsi pod nějakým tlakem ? Co se děje ve vašich výšinách STOBu. Pamatuju, jaks měla v autobuse asi 40 talířků dokonce s reálnými "živými" potravinami, s podrobným popisem kJ, člověk si to mohl zažít, aktivně zapamatovat. Bylo to na myslim DNI Zdraví 2010 nebo 2011. Jak to je s Tebou a Tvými fantastickými talířky ?
20. 06. 2013 13:57
I kdyby se podařilo všem 11000 lidí zapojených v tomto projektu udržet shozená kila ,byl by to obrovský úspěch! sama jsem se projektu zůčastnila a jsem z něj nadšená a šířím zprávy dál.Mám nastaven 2.cyklus a doposud se mi podařilo shodit 11kg.Doufám že se podaří shodit další kg.Děkuji všem organizátorům tohoto projektu!

Naši partneři